Kısa bir yazı var. İngilizce. Bilimcilerce belirlenmiş. Hiçbir şey anlatmadan çok şey anlatıyormuş gibi görünen yazılara örnek olarak yazılmış ve ortak olarak belirlenen bir başlığı vardı. Wikipedia sayfası var bu durumu açıklayan.
Hatırladığım ve tercüme edebileceğim kadarıyla, "bu görmüş olduğunuz aerodinamik çarkların yaptığı açısal momentumdan kaynaklanan kinetik enerjinin soğrulması neticesinde elektronları meydana getiriyoruz ve bunları da ürettiğimiz mekanik cihazların elektromanyetik dalgalarından geçirerek..." şeklinde saçma sapan birkaç cümle. En fazla 2 paragraftır. Dinleyen veya okuyan kimse bir şey anlamıyor, işin özeti bu. Yazdığımla alakası yoktur muhtemelen. Örnek olarak yazdım sadece. Oradan anahtar kelime çıkacağını sanmıyorum.
Bunun bir de videosu vardı. Siyah beyaz. En fazla 2 dakikadır. Orta yaşlarda bir adam, iki üç sanayi aletinin önünde bu aradığım metni birebir anlatıyor. Buzdolabı gibi, elektrik panosu gibi bir cihazın önünde başlayıp, sonra spiral bir parçası olan başka bir makineye doğru yürüyor.
Umarım anlatabilmişimdir :)
Buldum arkadaşlar. Turboencabulator. Sonradan retro-encabulator olarak ismi değişmiş.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turboencabulator
Ben biraz yanlış hatırlıyormuşum. Mühendis şakasıymış. Hayali bir makine anlatılıyor. Bence yine de eğlenceli :)
The original machine had a base-plate of prefabulated amulite, surmounted by a malleable logarithmic casing in such a way that the two spurving bearings were in a direct line with the pentametric fan. The main winding was of the normal lotus-o-delta type placed in panendermic semi-boloid slots in the stator, every seventh conductor being connected by a nonreversible tremie pipe to the differential girdlespring on the 'up' end of the grammeters.
Aklıma bunu getirdi :) Greater Idaho Falls Bilim Fuarı'nda, bir lise öğrencisi, yöre insanlarını, hazırladığı projeyi imzalamaya davet etti. Delikanlı, 'dihydrogen monokside' adlı maddenin kullanımının tümüyle yasaklanmasını, mümkün olmadığı taktirde çok sıkı kontrolünü istiyordu Delikanlının bu projesi "Ne kadar kolay aldatılabiliyoruz" yarışmasının birincisi ilan edildi!.. Delikanlı 'Amacım, kolayca saptırılmış, saçma cümleciklerle insanların nasıl yanlış koşullandırılabildiklerini göstermek istedim' dedi. Şu linkte daha geniş anlatılıyor. http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/18448.htm
İyiymiş. Bizde de bir dönem contorium videosu yapılmıştı. Güya İstanbul boğazında bulunan radyoaktif madde. Google'dan iki arama yaparak işin aslı öğrenilebiliyordu ama çoğunluk yemi yutmuştu.