Bir şarkıyı bulmak için denenebilecek yollar belli.

  1. Daha önceden dinleyip hatırladığımız bir parçaysa tanıyabiliriz.
  2. Bir arama motorunda sözlerini arayabiliriz.
  3. Çeşitli telefon programlarına dinleterek, veritabanı eşleşmeleriyle bulabiliriz.

Ben henüz bunlardan başka bir yöntem bilmiyorum. Eğer soran arkadaş klibini falan hatırlıyor da ekstra bilgiler verebiliyorsa o şekilde de bulunabilir. Ama bu tür sorularla çok nadir karşılaşıyoruz. Yukarıda saydığım 3 yöntemin de etkili olması bazı şartlara bağlı. İlki için malum, sorunuza bakan kişinin şarkıyı tanıyor olması lazım. Bunun için soru başlığına dikkat etmenizde fayda var. Başlığınız içeriği belli ederse, yardım etmek isteyen kişinin de dikkatini çekebilir.

İkinci yöntemin başarılı olabilmesi için daha önce o şarkının sözlerinin biri tarafından metin halinde yazılıp internette bir yerlerde yayınlanmış olması lazım. Yani bu da bir çeşit veritabanı karşılaştırması. 2000’ler öncesi hemen her şarkıyı böyle bulduğumu hatırlıyorum ama sonralarda hem internet nüfusu çoğaldıkça üreten, bir şeyler yazan ve paylaşan insan sayısı çok azaldı, hem de yeni şarkılar artan bir oranla çoğaldı.

Son yöntemde ise çeşitli albüm formatlarında piyasaya çıkarılmış müzikler yine çeşitli dağıtım firmaları tarafından amazon, google play, itunes, spotify vb. marketlerde yayımlanıyor. Bununla birlikte bu şarkılar bir veritabanı havuzuna kaydediliyorlar ve youtube gibi sitelerde izinsiz olarak kullanıldıklarında rahatça tespit edilip müzik sahiplerinin gelirleri ödenebiliyor.

Gel gelelim yapılan her müzik, bir albümde toplanıp piyasaya sürülmez. Özellikle reklam ve film sektöründe orijinal müzikler kullanmak önemlidir ve firmalar ya bir müzisyenle anlaşıp sipariş üzerine şarkı yaptırırlar ya da bu tür şarkıların toplandığı kütüphanelere başvurup, oradan ihtiyaçları olan müziği alıp kullanırlar. İşte bu durumdaki müzikleri bulmak imkansıza yakındır. Müzisyene yaptırılmışsa, o şarkının ayrı olarak piyasaya sunulmasını beklemek zorundasınız ki belki de hiç olmayacak bir şey. Mesela bir filmde kullanılmış ise, filmin soundtrack albümünün çıkmasını beklemeniz gerekli. Diğer ihtimal, hazır kütüphanelerden alınıp kullanılmışsa da 100binlerce farklı müzik arasından sizin aradığınız bulunamaz. Bu tür müziklerin arama yapılabileceği bir veritabanı kayıtları da yoktur. audionetwork.com ve audiojungle.net ilk aklıma gelenler. Bunlar gibi en az 10larca site olduğunu da belirteyim. Çoğunlukla royalty-free lisansla satılan müzikler. Genelde video sahipleri de hangi müziği kullandıklarını hatırlamaz ve bu da gayet doğal bir şeydir. Yetkili kişi şarkıları dinler ve kendi videosuna uygun bir tanesini bulunca alır kullanır, arkasına da bakmaz. Yani müziği seçen kişiye direkt ulaşsanız dahi hatırlamayabilir. Zaten şarkıların belirgin isimleri de olmaz. Türe ve duyguya göre isimlendirilirler. Hızlı aksiyon, ağlatan keman, orta tempo komik piyano, … vs. gibi kimi zaman bestecinin bile hemen anımsayamayabileceği isimler. Ben Türkçe örnekler yazdım ama normalde tabii İngilizce. Eğer söz konusu müziğin sahibi böyle global kütüphanelerle birlikte youtube veya soundcloud hesabına falan da şarkıyı yüklemişse, bulunma ihtimali biraz artar.

Kısacası, bir reklam, tanıtım ve film müziği arıyorsanız, bulunma ihtimali diğer şarkılara oranla çok daha düşük.


admin

Sitenin kurucusu ve teknik işlerden sorumlu kişi. Vakit buldukça buralarda takılır. Yardımlaşmanın ne anlama geldiğini bilmiyor ve bencil tavırlar sergiliyorsanız, admin sizi rahatsız edecektir. Yanlış anlaşılma durumlarında kendisine ulaşın. Tüm mesajları okur.

1 yorum

Emin kılınç · 2 Mart 2017 21:53 tarihinde

Çok bilgilendirici bir şey yazı olmuş. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder