Uygulama araştırmacısı Alessandro Paluzzi tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre Instagram’ın, kullanıcıların kendi beğenilerine göre özelleştirebilecekleri ve daha sonra sohbet edebilecekleri bir “AI arkadaş” özelliği geliştirdiği görüldü. Kullanıcılar “soruları yanıtlamak, herhangi bir zorlukla ilgili konuşmak, beyin fırtınası yapmak ve çok daha fazlasını yapmak” için yapay zeka ile sohbet edebilecek.
Özelliğin ekran görüntülerine göre.

Ekran görüntüleri, kullanıcıların chatbotun cinsiyetini ve yaşını seçebileceklerini gösteriyor. Daha sonra kullanıcılar yapay zekalarının etnik kökenini ve kişiliğini seçebilecek. Örneğin, yapay zeka arkadaşınız “çekingen”, “hevesli”, “yaratıcı”, “esprili”, “pragmatik” veya “güçlendirici” olabilir.
Yapay zeka arkadaşınızı daha da özelleştirmek için, ekran görüntülerine göre “kişiliğini ve konuşmalarının doğasını belirleyecek” ilgi alanlarını seçebilirsiniz. Seçenekler arasında “Kendin Yap”, “hayvanlar”, “kariyer”, “eğitim”, “eğlence”, “müzik”, “doğa” ve daha fazlası yer alıyor.

Seçimlerinizi yaptıktan sonra, AI arkadaşınız için bir avatar ve isim seçebileceksiniz. Daha sonra yapay zeka ile konuşmaya başlamak için bir düğmeye tıklayabileceğiniz bir sohbet penceresine yönlendirileceksiniz.

Image Credits: Alessandro Paluzzi

Instagram konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ve elbette, yayınlanmamış özellikler eninde sonunda halka sunulabilir veya sunulmayabilir veya geliştirme süreci sırasında özellik daha da değiştirilebilir.

Sosyal ağın milyonlarca kullanıcıya “arkadaş” olarak pazarlanan bir AI sohbet robotu geliştirme ve muhtemelen piyasaya sürme kararının riskleri vardır. Yulia Stoyanoviç, NYU Sorumlu Yapay Zeka Merkezi direktörü ve üniversitede bilgisayar bilimi ve mühendisliği doçenti TechCrunch’a, üretken yapay zekanın kullanıcıları gerçek bir kişiyle etkileşimde olduklarını düşünmeleri için kandırabileceğini söyledi.

Stoyanovich, “Bugün üretken yapay zekayı kullanma şeklimizle ilgili en büyük olmasa da en büyük sorunlardan biri, başka bir insanla etkileşimde olduğumuzu düşünerek kandırılmamızdır” dedi. “Hattın diğer ucundaki şeyin bizimle bağlantı kurduğunu düşünerek kandırılıyoruz. Empati sahibi olduğunu görüyoruz. Buna açılır ve kendimizi manipüle edilmeye veya hayal kırıklığına uğramaya karşı savunmasız bırakırız. Bu, bizim adlandırdığımız şekliyle yapay zekanın insana benzetilmesinin belirgin tehlikelerinden biri.”

Kullanıcıları risklerden korumak için uygulanması gereken güvenlik önlemleri sorulduğunda Stoyanovich şunları söyledi: “İnsanlar yapay zeka ile etkileşime girdiğinde, etkileşime girdikleri kişinin başka bir insan değil, bir yapay zeka olduğunu bilmeleri gerekiyor. Talep etmemiz gereken en temel şeffaflık budur.”

“Yapay zeka dostu” özelliğinin geliştirilmesi, geçtiğimiz yıl yapay zeka sohbet robotlarıyla ilgili tartışmaların ortaya çıkmasıyla birlikte ortaya çıktı. Yaz boyunca bir Birleşik Krallık mahkemesi, bir adamın, bir AI chatbot’un kendisini, Windsor Kalesi arazisine girmeden günler önce Kraliçe Elizabeth’i öldürmeye teşebbüs etmeye teşvik ettiğini iddia ettiği bir davayı gördü. Martta, intihar sonucu ölen Belçikalı bir adamın dul eşi, yapay zekalı bir chatbot’un kendisini intihara ikna ettiğini iddia etti.

Diğer sosyal platformlar, karışık sonuçlar elde etmek için yapay zeka sohbet robotlarını başlattı. Örneğin Snapchat, Şubat ayında “My AI” sohbet robotunu piyasaya sürdü ve bunu uygun yaş belirleme özellikleri olmadan yaptığı için tartışmalarla karşılaştı. Chatbot’un reşit olmayanlarla ot kokusunu örtbas etme ve seks havasını ayarlama gibi konular hakkında sohbet ettiği tespit edildi.

Instagram’ın “Yapay Zeka dostu”nu güçlendirmek için hangi yapay zeka araçlarını kullanacağı belli değil, ancak üretken yapay zekanın patlamasıyla birlikte sosyal ağın ana şirketi Meta, teknolojiyi uygulama ailesine dahil etmeye başladı bile. Geçtiğimiz ay Meta, kullanıcıların Instagram, Messenger ve WhatsApp üzerinden mesaj gönderebileceği 28 yapay zeka sohbet robotunu piyasaya sürdü. Sohbet robotlarından bazıları Kendall Jenner, Snoop Dogg, Tom Brady ve Naomi Osaka gibi önemli isimler tarafından oynanıyor. Paluzzi’nin haziran ayında sosyal ağın yapay zeka sohbet robotları üzerinde çalıştığını açıkladığı göz önüne alındığında, yapay zeka karakterlerinin piyasaya sürülmesinin bir sürpriz olmadığını belirtmekte fayda var.

Çeşitli konular hakkında sohbet edebilen “AI arkadaş” sohbet robotunun aksine, bu etkileşimli AI kişiliklerinin her biri farklı etkileşimler için tasarlanmıştır. Örneğin, Kendall Jenner’ın oynadığı Billie adlı yapay zeka sohbet robotu, genç kullanıcılara hayat tavsiyeleri verebilecek bir abla figürü olarak tasarlandı.

Instagram’ın geliştirmekte olduğu yeni “AI arkadaş” sohbet robotu, daha açık uçlu sohbetleri kolaylaştırmak için tasarlanmış gibi görünüyor.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder